Vanaf 1 januari 2023 moeten motorfietsen naar de keuring bij verkoop en na ongeval. Motorfietsen zullen niet onderworpen worden aan een periodieke keuring.

Deze beslissing van de Vlaamse Regering is het gevolg van de omzetting van een Europese richtlijn en kadert binnen het Vlaams Verkeersveiligheidsplan dat streeft naar nul verkeersdoden tegen 2050.

Concreet gaat het om:

  • motorfietsen, driewielers en vierwielers met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc
  • elektrische of hybride motorfietsen met een maximumvermogen groter dan 11 kilowatt én een maximumsnelheid hoger dan 45 kilometer per uur

Lichtere motorfietsen moeten vooralsnog niet naar de keuring.

Verwacht wordt dat in Vlaanderen jaarlijks ongeveer 30.000 keuringen voor verkoop en ongeveer 200 keuringen na ongeval zullen gebeuren. De keuring zal plaatsvinden in een aantal keuringscentra verspreid over heel Vlaanderen.

Bij SBAT is keuring van motorfietsen mogelijk in de keuringscentra van Zwijnaarde, Wondelgem, Stekene, Brakel, Eeklo en Dendermonde. De motorfietskeuring gebeurt enkel op afspraak; u kan deze afspraak maken via onze website of via het nummer 078 15 12 43.

Het accent van de motorfietskeuring zal niet liggen op de originaliteit van de motorfiets, maar wel op de verkeersveiligheid en de milieu- en consumentenbescherming. Er zijn 9 technische domeinen waarop een motorfiets zal gecontroleerd worden, waaronder de remmen, stuurinrichting, ruiten en lichten.